Huisarts Heinsdijk

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Alle vrouwen in Nederland in de leeftijd van 30 tot 60 jaar ontvangen elke 5 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. 

Bij dit bevolkingsonderzoek neemt de doktersassistent cellen af van het slijmvlies van de baarmoederhals. Dit heet een uitstrijkje.

Baarmoederhalskanker komt door een langdurige besmetting met een virus: het humaan papillomavirus (HPV). HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Bijna altijd ruimt het lichaam het virus zelf op. Soms lukt dit niet. 

Als het lichaam het virus niet opruimt, kunnen de cellen veranderen in een voorstadium van baarmoederhalskanker. Dit is nog geen kanker en vaak goed te behandelen. 

De uitnodiging die u heeft gekregen vanuit het bevolkingsonderzoek moet u meenemen naar de afspraak, de stickers op het formulier zijn nodig i.v.m. de vergoeding. Zonder de stickers komen de kosten voor eigen rekening.

Bent u uw brief kwijt of heeft u vragen, neem dan contact op met het Bevolkingsonderzoek Midden-West. Telefoon: 088 2669000.